sâmbătă, 18 martie 2017

Iubirea de sine și relația de cuplu


de Adina P. Gheorghe

Iubirea de sine si relatia de cuplu


Cum să avem o relație de cuplu fericită
Ne îndrăgostim și visăm să fim fericiți împreună cu ființa iubită până la adânci bătrâneți. Dar nu funcționează întotdeauna așa, de fapt chiar sunt destul de frecvente problemele în cuplu și despărțirile.

La ora actuală, există multe cărți în care sunt prezentate diverse aspecte care ne împiedică să avem relații de cuplu împlinitoare și cum putem rezolva problemele de cuplu cu care ne confruntăm. În acest articol vom lua în discuție unul dintre acestea și anume legătura dintre iubirea de sine și armonia în cuplu.

Relația de cuplu e o oglindă
Deși mult timp am fost obișnuiți să dăm vina pe celălalt când ceva nu mergea bine în relația noastră, acum devine din ce în ce mai cunoscut procesul de oglindire. Ce este acesta? În relația de cuplu (și în relații în general) ne oglindim unii pe ceilalți. Astfel cei cu care interacționăm ne evidențiază felul în care ne privim pe noi înșine.

Diferitele atitudini pe care le au ceilalți față de noi reflectă modul în care ne privim și ne comportăm cu noi înșine. Când suntem critici față de noi, nemulțumiți, neglijenți vom genera astfel de atitudini în comportamentul celorlalți față de noi. Știu că e mai simplu să dăm vina pe ceilalți și că uneori e mai greu să ne asumăm responsabilitatea, dar totuși aceasta este realitatea și ne va ajuta foarte mult dacă o vom accepta.

Atunci când avem o atitudine plină de iubire și apreciere față de noi înșine, când ne acceptăm așa cum suntem și avem încredere în resursele noastre, ceilalți vor simți echilibrul interior pe care ni-l generează atitudinea noastră binefăcătoare și ne vor răspunde în același fel. Ne vor aprecia, ne vor accepta așa cum suntem, ne vor îndrăgi, vor avea încredere în noi, ne vor respecta.

Dacă înțelegem acest mecanism, vom putea să ne îmbunătățim foarte mult calitatea relațiilor din viața noastră. Vom renunța la relațiile toxice și vom prețui relațiile valoroase din viața noastră. Când vrem să îmbunătățim o relație cerându-i celuilalt să facă ceva pentru asta, nu vom avea de fapt nicio putere asupra acestei transformări pe care o dorim. Totul depinde de ce vrea și poate celălalt să facă. Dar când ne asumăm propria parte de responsabilitate, putem lucra asupra noastră și transformarea din noi se va reflecta în afară.

Nu o să vă spun că orice relație de cuplu se va regenera și va deveni ideală în felul acesta. În unele cazuri, realizând această transformare interioară, crescându-ne iubirea și stima de sine, vom realiza că unele relații nu merită continuate. Pentru ca unele relații să poată funcționa, să fie armonioase și împlinitoare, ar trebui ca și celălalt să facă un demers interior similar. Însă pe măsură ce vom crește calitatea relației cu noi înșine nu vom mai dori să rămânem în relații disfuncționale, toxice, alături de oameni care nu doresc să se transforme și să iubească într-un mod matur și profund.

Iubirea de sine întreține prospețimea relației de cuplu
Oamenii care se iubesc și au o bună stimă de sine emană un anumit magnetism. Ei sunt echilibrați, nu îi sufocă pe cei dragi, nu îi pasează ființei iubite responsabilitatea propriei fericiri, emană entuziasm și bucuria de a trăi.

Fiind responsabili de propria noastră fericire, preocupându-ne de binele nostru interior, ne creștem farmecul și atractivitatea în relația cu celălalt. Vom emana mereu o stare de plin, de bogăție interioară care încântă, inspiră și atrage să fie descoperită.

Când ne îndrăgostim vrem să știm cât mai multe despre ființa iubită. Avem senzația că universul ei interior este fascinant și vrem să îl descoperim. Această stare întreține atracția. Când îl banalizăm pe celălalt și nu îl vom mai privi ca pe o ființă specială, nu ne vom mai simți atrași de el. De asemenea, când ne banalizăm pe noi prin devalorizare lăuntrică, prin victimizare, prin lipsa iubirii de sine, prin lipsa interesului de a ne descoperii complexitatea interioară, nu vom mai fi atrăgători pentru celălalt.

Cultivați iubirea de sine și ea va da roade în toate planurile vieții voastre, inclusiv în ceea ce privește relațiile romantice, amoroase.

Invitație
Pentru femeile care își doresc să afle cum își pot îmbunătății relația cu ele însele și în felul acesta să aducă un plus de valoare în relațiile lor de cuplu, am o invitație: pe date de 31 martie 2017, la ora 18.30 voi susține în București workshopul FII CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A TA. Participantele vor primi, pe lângă metode practice pe care le vor putea aplica în viața lor, și un cadou. Cadoul constă într-o ședință gratuită de consiliere pentru dezvoltare personală.

Vă aștept cu drag.

Citește și:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu