sâmbătă, 18 februarie 2017

Motivația în procesul vindecării emoționale



de Adina P. Gheorghe
Motivatia in procesul vindecarii emotionale


Traumele emoționale ne afectează calitatea vieții
Traumele emoționale apar datorită faptului că nu reușim să „digerăm” anumite situații din viața noastră. Când mâncăm ceva indigest ne doare stomacul și avem probleme la nivel digestiv. Când nu știm sau nu putem să digerăm o anumită situație de viață, se acumulează traume emoționale, care ulterior ne afectează comportamentul și calitatea vieții.

Procesul de vindecare emoțională presupune de multe ori să ne confruntăm cu amintiri legate de acea situație (sau situațiile) pe care nu am „digerat-o” și să o privim acum din alt punct de vedere astfel încât să nu ne mai afecteze. Acest pas al confruntării cu amintirile poate fi dificil. Poate fi perceput ca dureros.

Emoțiile corelate cu acea situație se pot amplifica pe moment deoarece ele acum sunt conștientizate. Însă dacă păstrăm în lumina conștiinței aceste emoții, ele se vor purifica. Atunci când ne confruntăm de exemplu cu o stare de frică (urmare a unei situații traumatizante pentru noi din trecut), dacă devenim cât mai conștienți de ea și de conjunctura în care a apărut, și o privim pur și simplu ca pe ceva diferit de noi, puterea ei se va diminua foarte mult și chiar va dispărea.

Ceea ce face ca emoțiile negative să ne afecteze este faptul că ne identificăm cu ele, ne definim ca personalitate prin intermediul lor și a situațiilor de viață prin care am trecut. Dacă ne vom da seama că noi suntem mult mai mult decât aceste emoții sau decât modul în care am reacționat într-o anumită situație, vom putea privi totul din alt punct de vedere. Din acest nou și superior punct de vedere ceea ce părea un balaur nu va fi decât un zmeu de hârtie colorată ascuns într-un colț întunecat. Pentru că nu era destulă lumină, hârtia colorată ne părea un balaur înspăimântător.

Din acest nou și superior punct de vedere ne vom putea ierta pe noi pentru modul în care am reacționat atunci și îi vom putea ierta pe cei care considerăm că ne-au greșit. Din acest nou și superior punct de vedere vom putea să ne dezvoltăm un mod sănătos și creator de a reacționa în diferitele situații din viața noastră.

„Așa nu se mai poate!” - motivația determinată
Este important ca atunci când începem un proces de vindecare emoțională să ne asumăm aceasta. Adică să fim hotărâți să ne confruntăm cu „balaurul” pentru a-l demasca și a face evident pentru mintea noastră că e doar un zmeu de hârtie.

Sunt ființe umane care sunt animate de aspirația de a se transforma spiritual și aceasta le motivează să se purifice de toate reziduurile emoționale pentru a se descoperi ca ființe pure și luminoase.

Dar în zile noastre de cele mai multe ori ajungem să avem motivația transformării vieții noastre și a vindecării traumelor emoționale atunci când simțim că am ajuns la limită. Atunci când simțim: „Așa nu se mai poate! Trebuie să fac ceva!” Sau atunci când ajungem să avem probleme de sănătate majore.

Dacă înțelegem că vindecarea emoțională ne poate îmbunătăți foarte mult calitatea vieții, a relației noastre cu noi înșine cât și a relațiilor cu ceilalți, atunci nu trebuie să mai așteptăm să ajungem la situații limită pentru a ne debarasa de traumele emoționale. Putem să începem chiar acum intenționând ferm să facem aceasta și continuând prin a căuta mijloacele cele mai potrivite pentru noi.

Fă din traumele emoționale trambuline spre transformare spirituală
Așa cum am mai spus, traumele emoționale apar când noi nu „digerăm” o anumită situație de viață. De fapt, într-o asemenea situație noi refuzăm lecția spirituală pe care acea situație ne-o oferă.

Traumele emoționale pot deveni învățătorii noștri și combustibil pentru un veritabil salt spiritual. Reamintirea situațiilor care ne-au traumatizat ne dă posibilitatea să învățăm lecția de viață și spirituală pe care nu am reușit să o învățăm în trecut.

Multe ființe umane care au trecut prin procese complexe de vindecare emoțională au relatat că viața lor s-a îmbunătățit semnificativ. Deși le-a fost mai dificil să parcurgă anumite etape ale procesului de vindecare (tocmai pentru că încă mai era o anumită rezistență pentru a învăța acea lecție spirituală) consideră că tot efortul a meritat. Majoritatea se referă la o spiritualizare a vieții lor și la regăsirea sensului real al vieții: TRANSFORMAREA SPIRITUALĂ.

Citește și:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu